KKYE
KOBİ’lerin ülkelerin ekonomik büyüme açısında önemi ve kendilerine özgü iş ve operasyonel koşulları göz önüne alındığında, KOBİ’lerin kurumsal yönetimine ilişkin özel bir kavramsallaştırmaya ihtiyaç vardır. KOBİ’ler için kurumsal yönetim endeksi geliştirmeye çalışan az sayıda çalışma kurumsal yönetimin yalnızca belirli yönlerini kapsamaktadır. KKYE, kurumsal yönetimin altı farklı perspektifini (yönetim kurulu, aile katılımı, kadın katılımı, dijitalleşme, kurumsal şeffaflık ve güvenirlilik, devamlılık) aynı anda kapsayan ilk endekstir. Böylece, KKYE, KOBİ’lerin kurumsal yönetiminin birçok yönetsel ve operasyonel yönü için geniş bir alt endeks yelpazesi oluşturmaktadır.
KKYE geliştirilirken,
- KOBİ’lerin yapıları ve kurumsal yönetimleri üzerine kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır.
- KOBİ CEO’ları ve akademisyenlerin katılımıyla ile bir odak grubu çalışması gerçekleştirilmiştir.
- KOBİ sahipleri ve üst düzey yöneticiler ile ön mülakatlar yapılmıştır.
- KOBİ’ler için kurumsal yönetim göstergeleri konusunda uzman görüşleri alınmıştır.
- Uluslararası Finans Kurumu anketinin “Cinsiyet, İşgücü, İnovasyon ve Teknoloji ile Firma Özellikleri” bölümlerinden ilgili kurumsal göstergeler dahil edilmiştir.
– Yönetim Kurulu Özellikleri: KOBİ’lerde aktif olarak faaliyet gösteren yönetim kurulları, karar alma sürecini daha titiz ve kapsayıcı hale getirmekte ve strateji geliştirmede önemli bir rol oynamaktadır. Yönetim kurulunun daha büyük, daha aktif ve daha bağımsız olması, daha iyi bir kurumsal yönetimin işaretidir.
– Aile Katılımı: Ortak finansal çıkarlar, güvene dayalı ilişkiler ve güçlü bağlılık, aile şirketlerinde benzersiz kurumsal yönetim mekanizmaları oluşturmaktadır. Örneğin aile konseyi toplantıları, kurumsal yönetimin sahiplik ve izleme işlevlerini geliştirmektedir. Özellikle, ilk nesilden sonraki nesiller yönetime geçtiklerinde aktarılan deneyim ve bilgiye sahip olmalarının yanı sıra, daha resmi ve objektif kurumsal yönetim uygulamaları sergilemektedir.
– Kadın Katılımı: Yönetim kuruluna ve yönetim süreçlerine kadın katılımı, finansal performansı iyileştirmekte, izleme ve stratejik karar alma süreçlerine katkıda bulunmakta, finansal raporlamanın kalitesini artırmaktadır.
– Dijitalleşme: Dijitalleşme, denetimi, yönetim kurulu bağımsızlığını ve yönetim kurulu dinamizmini iyileştirmektedir. Ayrıca, dijitalleşme çağına hızlı adaptasyon, güçlü bir kurumsal yönetim mekanizması göstergesi olarak kabul edilmektedir.
– Kurumsal Şeffaflık ve Güvenilirlik: Şeffaflığı ve hesap verebilirliği sağlamak için daha profesyonel ve objektif yaklaşımlar benimseyen firmalar, daha güçlü kurumsal yönetime sahip olma eğilimindedir.
– Devamlılık: Yönetim kurulu istikrarsızlığı finansal performansı düşürmekte ve riski artırmaktadır. Bu nedenle, potansiyel yönetim kurulu değişikliklerine zamanında ve doğru şekilde yanıt vermek için alınan önlemler, iyi bir kurumsal yönetim mekanizmasına işaret etmektedir.
KOBİ’ler Kurumsal Yönetim Endeksinizi hesaplamak için buraya tıklayınız.
